Bemutatkozás
Ladányi Tamás (Veszprém 1972. november 15.): asztrofotográfusnak, tanárnak, amatőr csillagásznak vallom magam; tagja vagyok a The World At Night nemzetközi fotós szervezetnek. Veszprémben élek családommal két gyermek édesapjaként.

Ladányi Tamás
Már fiatalon vonzódtam a természettudományok iránt, első megfigyelésem a Halley-üstökös 1985 őszi visszatérése volt, majd két év múlva már teljes holdfogyatkozásról készítettem sikeres felvételeket. Kezdetben a kettőscsillagok észlelése iránt vonzódtam, és már középiskolásként a Meteor című folyóirat rovatvezetőjeként dolgoztam. Felsőfokú tanulmányaimat a Janus Pannonius Tudományegyetem földrajz-turizmus szakán, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán végeztem. A Magyar Csillagászati Egyesület Kettőscsillagok szakcsoportját vezetem 1992-től. Vendégcsillagászként dolgoztam a Nizzai Csillagvizsgálóban, Szegedi Tudomány-egyetemen és a Pannon Csillagdában. A Castor Csillagvizsgálót veszprémi családi házunk kertjében építettem tudományos mérések, asztrofotográfia és ismeretterjesztés céljából. A kettőscsillagok kutatása terén legnagyobb eredményem két új felfedezés volt, amelyet az Egyesült Államok Tengerészeti Obszervatóriuma családnevem után LAD1 és LAD2 néven katalogizált. A csillagászati ismeretterjesztésben Kulin György szellemi örökségét érzem hozzám leginkább közel állónak.

Utazásaim folyamán a földrajzi megismerés motivált; Juhász Árpád és Balázs Dénes szemlélete volt rám nagy hatással. Bejártam a világot Izlandtól a Himaláján keresztül Patagóniáig, miközben felkerestem az adott területek csillagászati vonatkozású helyeit is.

Ladányi Tamás
A kettőscsillagok kutatása és az asztrofotográfiában elért eredményeim alapján a Magyar Tudományos Akadémia Piszkéstetői Obszervatóriuma Sárneczky Krisztián vezetésével egy újonnan felfedezett kisbolygónak családnevem után a Ladányi (181298) nevet adta.

Ladányi Tamás
Fotós tevékenységem a csillagászati fényképezésen belül az asztrotájkép műfajának területén teljesedett ki. Az említett stílus a csillagászati és a földrajzi szemléletet ötvözi látványosan a modern fotózás eszközeivel. Ebben a témában számos kiállítást mutatottam be mind belföldön, mind külföldön. 2009-ben a Csillagászat Nemzetközi Évében részt vettem a The World At Night harminc országon átívelő kiállítás sorozatán a Magyar Nemzeti Múzeumtól az UNESCO székházig. Kedvenc fotózási területem a Balaton-felvidék és a Bakony.

2012. évben jelent meg közös munkánk Kövi Szabolcs zeneszerző-fuvolaművésszel „Csillagok, csillagok…” címen, amely DVD, előadások és koncertek formájában kapott nyilvánosságot.

A tudományos ismeretterjesztés területén képeimet és írásaimat számos médiumban, kiemelten a National Geographic, a NASA, a The World At Night és a Magyar Csillagászati Egyesület égisze alatt publikálom.
Műveim
» Amatőrcsillagászok kézikönyve – kettőscsillagok (Magyar Csillagászati Egyesület, 2006.)
» Égabroszunk csillagai térkép (Vassányi István, Heilig Balázs, Ladányi Tamás, 2007.)
» „Csillagok, csillagok…” DVD (Kövi Szabolcs – Ladányi Tamás, 2012.)
Hivatkozások
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook