Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Merkúr a Nap előtt
2016. június 3.
mercury160509ladanyiweb.jpg,

Merkúr a Nap előtt
Az év várva-várt csillagászati jelensége változékony időjárási viszonyok között következett be, de – legalább egy rövid időre - az ország nagy részéről megfigyelhető volt.
Legutóbb 2003. május 7-én részesülhettünk az égitestek hasonló látványában, amikor a Merkúr kis, fekete korongja megjelent a napkorong előtt. Érthető volt tehát az a várakozás, ami az esemény bekövetkeztét megelőzte. A Vénusz átvonulását 2012-ben szabad szemmel is nyomon követhettük, de Merkúr megpillantásához – kis mérete miatt - már megfelelő szűrőkkel ellátott távcső, vagy hosszú fókuszú teleobjektív kellett. A 12 ívmásodperces átmérőjű korong Veszprémből észlelve május 9-én 13:12-kor érintette a Nap külső ívét, amely később „fekete cseppként” szakadt el a Nap peremétől. A planéta nyomát a fényes napfelület előtt 18:48-ig lehetett követni.
 
A folyamatosan vonuló felhőzet a légköri nyugdotságra is rányomta a bélyegét, így a kis korong számos alkalommal torzult formát öltött. A Merkúr útjának leglátványosabb az szakasza volt, amikor  a 2542-es és 2543-as napfoltcsoportok szomszédságában haladt el. Ekkor szinte „kézzel foghatóan” össze lehetett hasonlítani a kozmikus léptékeket. A mellékelt sorozatfelvétel is ezt szakaszt ábrázolja, az egyes képeket 12 percenként exponálva.
  
A fotó a Castor Csillagvizsgáló 80/1200-as Zeiss távcsövével készült, Herschel-prizmát és Canon 600D vázat használva.
 
 
 
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook