Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Orion a ködtakaró felett
2015. december 31.
orion2151227ladanyiweb.jpg,

Orion a ködtakaró felett
Miközben a Balaton-felvidék tanúhegyei szigetszerűen emelkedtek ki a felhők fölé, a tél jellegzetes csillagképe mutatta magát a horizonton.
Az elmúlt hetekben a Kárpát –medencében uralkodó hőmérsékleti inverzió vastag ködpaplannal társult, ami szép fotótémaként szolgált ugyan, de asztrofotózásra csak országunk hegycsúcsai voltak alkalmasak. Ez a szituáció viszont különleges, és kissé misztikus témaként is szolgált. December 27-én a Szent György-hegy felé vettem az utamat, annak reményében, hogy a bazaltorgonák szomszédságából némi csillagfényt is sikerül begyűjtenem. A rögtönzött expedíció kivitelezését megnehezítette, hogy éppen az gördített akadályt a lábam elé, ami a kompozíció esszenciáját is adta: a köd. Sötétben vezetni és hegyet mászni ugyanis meglehetősen embert próbáló mutatvány.
 
A természet szolgáltatta látvány azonban mindenért kárpótolt; az égbolt egyik legszebb konstellációja - az Orion vagy más néven Kaszás - a Gulács vulkanikus kúpja felett kelt fel, miközben a vastag felhőréteget alulról a települések fényei színezték be. Déli irányból (a képen jobbra) a Badacsony markáns sziluettje törte meg a látóhatár vonalát.
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook