Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Szolidan hullottak a Perseidák
2015. augusztus 14.
perseids2015ladanyiweb.jpg,

Szolidan hullottak a Perseidák
Az augusztusi meteoreső a vártnál kisebb aktivitást mutatott, de a Bakony hűvöse mindenért kárpótolt.
 
Az időjárási körülmények messze nem a legjobban alakultak 12-e 13-a éjszakáján; igaz ugyan, hogy csapadék nem esett a Kárpát-medencében, de a légkörben jelen levő nagy mennyiségű, afrikai eredetű homok és a hullámokban vonuló fátyolfelhők jelentősen csökkentették mind a vizuális, mind a fotografikus élményt. Szerencsére, a hullócsillagok kedvét mindez nem vette el; a Perseidák, mint minden évben, most is menetrendszerűen megérkeztek.
 
A Nemzetközi Meteoros Szervezet (www.imo.net) a csillaghullás maximumát 13-án 8 óra 30 és 11 óra közé prognosztizálta, ami hazánkban már nappalra esett, így a hajnali órák voltak legkedvezőbbek. A magyar beszámolók igazán fényes, tűzgömbök nélküli, gyors, színes felfénylésekről szóltak, amelyek mind az esti, mind a hajnali időszakban megjelentek. A várt intenzitás - ami óránként 80-100 meteort is jelentett – viszont elmaradt. Ebben valószínűleg a már említett, időjárási kondíciók is szerepet játszottak.
 
Jómagam a Bakony sötétjét választottam a megfigyelés színhelyéül, és – mivel egész éjszakás kalandról volt szó – öreg, hűséges sátramat is magammal vittem. A mobilis lakhely ez alkalommal nem csak hálóhelyül, hanem a kép kulisszájaként is szolgált. A tervezett kompozíció meglehetősen egyszerű volt: halszemoptikát használtam, így a közel teljes égboltot átfogó látómezőn egy meteor sem suhanhatott át észrevétlenül. A kedvezőtlen atmoszférikus körülmények ellenére mégis eredménnyel zárult a 2015-ös Perseida projektem: a hat és fél óra expozíciót egyetlen képen összesítettem, amely szemléletesen érzékelteti az idei aktivitást. A publikált kép tetején jól kirajzolódik a raj radiánspontja, azaz ahonnan a meteorok látszólag kiindulnak.
 
Aki esetleg lemaradt volna a meteorzáporról, még számos hullócsillagot láthat a kellemes nyári esték folyamán. Bolygónk a raj szülőüstökösének törmelékfelhőjéből csak augusztus 24-én lép ki, azaz addig, csökkenő intenzitással ugyan, de részesülhetünk még az égi felvillanások élményében. Az elkövetkezendő hetekben a Perseidák mellett egy másik raj, a Kappa Cygnidák is aktív, ami szintén produkálhat látványos felfényléseket.
 
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook