Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Szuperhold: pro és kontra
2014. augusztus 12.
supermoon140810ladanyiweb.jpg,

Szuperhold: pro és kontra
A jelenség, és ami a kifejezés mögött áll. Jómagam a nemzetközi trendet követem.
 
Az év legnagyobb látszó átmérőjű, földközelben levő teliholdját ez alkalommal a veszprémi viaduktról figyeltem meg; csodálatos volt, amint nagy, vöröslő korongjával átvonult a Tűztorony felett.
 
A szuperhold szó újkeltű kifejezés, amely széles körben elterjedt, de megjelentek szkeptikus vélemények is.
 
A szuperhold szavat a legnagyobb nemzetközi csillagászati médiumok használják, pl. NASA által üzemeltetett honlapok (Science.nasa.gov, Astronomy Picture Of the Day), csillagászati-űrkutatási oldalak (Speceweather.com, Space.com), tudományos-asztrofotós (The World At Night, National Geographic) portálok, a nagy hírügynökségekről nem is beszélve (CNN, BBC, Reuters, Origo stb.) A szó kiválóan beépíthető a kommunikációba, és a nagyközönséggel könnyen meg lehet értetni a jelenséget.
 
Nézzük a másik oldalt. A kifejezést asztrológus találta ki, amely ugyebár nem asztronómia. Ez még önmagában nem tragédia; a két témakör a történelem folyamán számos helyen kapcsolódott egymáshoz (lásd például Johannes Kepler életét).
 
Való igaz, hogy a Hold viszonylagos nagysága szabad szemmel csak a horizont közelében érzékelhető; akkor, ha szemünknek van mihez viszonyítania. A földközelben és földtávolban levő Hold átmérőjének különbsége viszont egy fotón már könnyedén látszik. A valóságban ez hozzávetőleg 50.000 km különbséget jelent a két állapot között  (406,720 km és 356,372 km).
 
A szó „szuper” előtagja kétségkívül kissé bulvárosnak hangzik, de a csillagászat más esetben is használja ezt például szuperföldek esetében.
 
Ne keressünk az év legnagyobb teliholdjának kapcsán mindenféle misztikus égi előjeleket, élettani hatásokat, mert égi kísérőnk viszonylagos nagyságának csak esztétikai értelemben van jelentősége. Az, hogy nagyon szép! Mind vizuálisan, mind fotografikusan! Például a csillagászati szakzsargonban már régóta elfogadott együttállás szónak sincsen tudományos jelentősége, mivel csak a fényes égitestek látszólagos közelségét jelenti. Ezek viszont rendkívül látványosak lehetnek!
 
Jómagam osztozom Geoff Chester, a US Naval Observatory munkatársának a konklúziójával a jelenségről, aki szerint „Ez kiváló alkalom arra, hogy az embereket kimozdítsa az ég alá, és figyelmüket a csillagászatra irányítsa.”
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook