Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Az élet napos oldala
2014. június 17.
sun140615ladanyiweb.jpg,

Az élet napos oldala
Napfoltok között suhant egy repülő a közelgő szolsztícium „irányába”.
Vajon mit rejtenek a bevezető mondat nyilvánvalóan szimbolikus értelmű szavai? Erre a kérdésre központi égitestünkkel készített képzeletbeli kozmikus interjúban várjuk a választ.
 
Ladányi Tamás (LT): Melyik repülőgép haladt el Ön előtt június 15-én a délelőtti órákban a veszprémi Castor Csillagvizsgálóból szemlélve?
 
Nap (N): Az Antalyából Düsseldorfba tartó német turisták vették hazafelé útjukat Magyarország földje felé, miután befejezték nyaralásukat a török riviérán. Kényelmükről egy Boeing 737-86N típusú gép gondoskodott.
 
LT: Mintha kissé szeplős lenne az arca mostanság… Miben keresendő ennek az oka?
 
N: Ez a tulajdonságom folytonosan változik; átlagosan 11 évenként foltok jelennek meg rajtam nagy számban, ami tavaly érte el a maximumot.  Még mindig bőségesen akad belőlük, melyek néhány év múlva bizonyára elfogynak, majd egy idő után újra keletkeznek.
 
LT: Bolygónk északi féltekéjén lassanként eléri égi pályájának legmagasabb pontját. Mivel jár majd az az időszak a számunkra?
 
N: Június 21-én következik majd be a nyári napforduló vagy más néven szolsztícium időpontja, az év  leghosszabb a nappala, és kezdetét veszi csillagászati értelemben is a nyár.
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook