Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Ladányi kisbolygó
2013. július 29.
ladanyiminorplanet.jpg,

Ladányi kisbolygó
A Piszkéstetői Obszervatóriumban újonnan felfedezett égitest a (181298) Ladányi nevet kapta.
A Magyar Tudományos Akadémia kisbolygókutatási asszisztense, Sárneczky Krisztián – aki számos kibolygó felfedezését tudhatja magáénak – legújabban talált égitestjének, a felfedező jogán a (181298) Ladányi nevet adta. A névadás indoklásaként a Nemzetközi Csillagászati Unió az alábbiakat fogadta el: „Ladányi Tamás magyar amatőrcsillagász a The World At Night szervezet tagja. Asztrofotózással és a kettőscsillagok tanulmányozásával foglalkozik.A Washington Double Star Catalog két kettőscsillagot jegyzett be a neve alatt.”
 
Az első kép 2006. augusztus 17-én született a kisbolygóról, amely akkor nagyon halvány, mindössze 19 magnitúdós volt. Azóta további mérések is készültek róla a világ több csillagvizsgálójának összefogásával. A publikált paraméterek szerint a „szikladarab” jelenleg a Mars és Jupiter között húzódó kisbolygó övezetben tartózkodik, és 5, 29 év alatt kerüli meg a Napot.
 
Az alábbi sorokkal kommentálnám a hírt:

„Rendkívül megtisztelő számomra, hogy Krisztián az én családnevemet választotta újonnan felfedezett kisbolygójának a több évig tartó projekt zárásaként. Nehezen hiszem el, hogy megszolgáltam ezt az elismerést, de bízom benne, hogy nem véletlenül esett rám a választás, amely a jövőben komoly motivációt jelent majd számomra az asztrofotós munkám folytatásában.”

Fotó: Sárnezcky Krisztián és Rácz Miklós
 
 
 
piszkes.jpg,

Ladányi kisbolygó
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook