Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Holdsarló a visegrádi fellegváron
2013. július 24.
visegrad130711ladanyiweb.jpg,

Holdsarló a visegrádi fellegváron
Szerencsére nem a történelem elevenedett meg, hanem égi kísérőnk ragyogását csodálhatjuk a Dunakanyar várának sziluettje felett.
Hazánk festői szépségű természeti környezetében emelkedő vár több helyről is megkapóan szép arcát mutatja;  nézzük akár a Duna partról, vagy az erdő lombjai között előbukkanva, látványa rabul ejti a szemlélőt. Az építmény a vékony holdsarlóval együtt óhatatlanul a török időket idézi; a sorozatfelvétel egyben azt is szimbolizálja, hogy az említett uralom „csillaga” is letűnt a történelem sodrában.
 
Holdunk az előző kép készítése utáni napon egy kissé nyugatabbra került égi pályáján, így – immár kissé meghízva és a hamuszürke fénnyel kiegészülve – a megvilágított vártorony mellett nyugodott le.
 
A Dunakanyar csillagívekkel kiegészült arcát ez alkalommal a Szaturnusz fénye tette aktuálissá, amelyet a kép közepén figyelhetünk meg.
 
2013. július 19-én a bolygó körül keringő Cassini űrszonda egy rövid időre a Föld felé fordította kameráit, és hozzávetőleg másfél milliárd kilométer távolságból örökítette meg halvány pontokként planétánkat és holdunkat. Érdekes belegondolni a kozmikus távlatba, hogy a gyűrűs bolygó mellől éppen egy másik kamera fényképez minket…
 
 
 
visegrad130712ladanyiweb.jpg,

Holdsarló a visegrádi fellegváron
danube130710ladanyiweb.jpg,

Holdsarló a visegrádi fellegváron
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook