Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Szilveszteri csillagos éjszaka
2013. január 10.
tes2013121231ladanyiweb.jpg,

Szilveszteri csillagos éjszaka
Az óévet Tés község szélmalmai és a tél jellegzetes konstellációinak társaságában búcsúztattam üstökössel, kisbolygóval és egy kis humorral fűszerezve az eseményt.
Veszprémi lakóhelyem ködös-párás térségéből a Tési-fennsíkra felérve szikrázó, csillagos éjszaka fogadott. A szemet gyönyörködtető égi és földi harmónia nyújtotta élményt a kitartóan fújó szél mérsékelte – nem hiába telepítették ide a híres szélmalmokat.  A rapszodikus széllökések igencsak megnehezítik a fotográfus munkáját, így - az előre megtervezett koreográfia szerint - gyorsan cselekedtem.
 
Az Ozi-malom irányába tekintve a keleti horizontra kitűnő rálátás nyílik, így a kelő csillagképekkel együtt szép és tartalmas kompozíció szerkeszthető.  A már magasan járó Jupiter fénye uralta a látóhatárt, a környezetében található markáns alakzatú csillagképek – Bika (Taurus), Kaszás (Orion), Szekeres (Auriga), Ikrek (Gemini) - körbevették a malom sziluettjét. 
 
Az újévet, stílusosan egy tréfás fényfestéssel üdvözöltem: a húsz másodperces expozíció alatt a kamera és a malom közé álltam és egy, a gyermekeimtől kölcsönzött piros fényű lámpával a „2013” feliratot kanyarintottam a levegőbe.
 
Miután otthon számítógépemen „előhívtam” a képet, meglepetéssel nyugtáztam, hogy az éppen oppozíciója után levő Vesta kisbolygó és a C/2012 K5 (LINEAR) üstökös is detektálható a fotón, melyek – halványságuk miatt - meglehetősen ritka vendégnek számítanak asztrotájképeken.  Különösen a kométa apró fényfoltja számít kedvező előjelnek, ugyanis ebben az évben két, szabad szemmel látható égi vándort - C/2012 S1 (ISON) és C/2011 L4 (PANSTARRS) - is köszönthetünk majd, ha az előrejelzések igaznak bizonyulnak.
tes2013const121231ladanyiweb.jpg,

Szilveszteri csillagos éjszaka
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook