Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Perseidák éjszakája a Bakonyban
2012. augusztus 27.
fisheye120811ladanyi600.jpg,

Perseidák éjszakája a Bakonyban
A hétvégi meteorzápor az elvárásoknak megfelelően, szép égi látványossággal hálálta meg a hajnalig virrasztók türelmét.
2012. augusztus 11-én, szombat délután átvonult hidegfrontnak köszönhetően a letisztult légkörben csillagporos ég fogadott a Magas-Bakony szívében. A Tejút horizonttól-horizontig, igazi országútként nyújtózkodott. Halszemoptikát használva a 360 fokos látómezőben egyetlen meteor sem húzhatott át nyomtalanul. A mellékelt, kompozit technikával készült kép hat óra összesített eredményét ábrázolja, ahol a legfényesebb rajtagok a látóhatár és a Tejút találkozásánál fekvő, éppen felkelő radiáns pontból indulnak ki.
 
Az éjszaka folyamán számos színes Perseidát figyelhettünk meg, melyekre jellemző volt zöldesből narancsosba hajló átmenet. A fényesebbeket szabad szemmel is érzékelni lehetett!
 
Bakonybélben a Borostyán-kút tavacskája kulisszájával idillikus látvány volt, amint a csillagok a víztükör felett lenyugszanak, miközben egy-egy látványos hullócsillag izzik fel a holdfénnyel borított táj felett.
 
A kánikulai napok után hűvös hajnal fogadott minket, reggelre kilenc fokra hűlt le a levegő hőmérséklete, és igencsak elkelt a vastag öltözet.
 
A meteorok éjszakája nem csak egy napra korlátozódott, hanem az előtte levő, de főként az azt követő éjszakán is szép aktivitást mutatott a népszerű raj. A fentebbi kép a Farkasgyepű közelében található Pisztrángos-tónál készült a maximum előtti reggelen. A tó felett a Jupiter-Hold-Fiastyúk együttállás közelében sikerült megörökíteni egy Perseida felvillanását.
 
Megjelent:
borostyan120811ladanyiweb600.jpg,

Perseidák éjszakája a Bakonyban
colourcygladanyiweb600.jpg,

Perseidák éjszakája a Bakonyban
pisztrangos120810web600.jpg,

Perseidák éjszakája a Bakonyban
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook