Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Tavaszi égi látványosságok
2012. július 15.
spring120409ladanyi560.jpg,

Tavaszi égi látványosságok
Az elmúlt hónapok változatos csillagászati jelenségekkel kényeztettek el minket, a Vénusz jelenségeitől kezdve a Tejút megjelenéséig. Ezekből foglalunk össze egy csokorra valót asztrotájképek formájában.
Az időszakhoz rendhagyóan hozzátartozott a ragyogóan fénylő Vénusz látványa az alkonyati égen; a nyár közeledtével a bolygó egyre közelebb került a látóhatárhoz. Áprilisban még a jellegzetes téli konstellációk társaságában figyelhettük meg (Orion, Fiastyúk), miközben még a Jupiter fénye is táncolt a horizont közelében. A bolygóval kapcsolatos legjelentősebb eseményt a Nap előtt történt átvonulása jelentette június 6-án hajnalban.
 
A tavaszi égről hiányoznak az igazán markáns alakzatú csillagképek; talán a Szűz (Virgo) és az Oroszlán (Leo) a legjellegzetesebb közülük. Két fényes bolygóval kiegészülve (Mars, Szaturnusz) viszont már sokkal változatosabb az éjszakai látkép! Az élmény magával ragadóan szép a fertődi Esterházy-kastély parkjából, amelynek még a holdfény is adott egy szolid derítést.
 
A vonuló felhők gyakran ajándékoznak meg minket légköroptikai jelenségekkel; ez alkalommal a Hold körül kialakult színes koszorú mellé 22 fokra egy mellékhold is társult.
A nyári égbolt ékessége, a Tejút az éjszaka közepén már májusban is felfedi magát; a népnyelvben Országútként is említett égi folyam az ország egyik legsötétebb területén, a Magas-Bakony fái és pipacsmezője felett kel fel, és kerül egyre magasabbra az idő előre haladtával.
 
A szeszélyes tavaszi időjáráshoz hozzátartozik a zivatarok kialakulása a hidegfrontok gyors megjelenésével párhuzamosan. Ritka alkalom, amikor a távoli villámokkal egy időben csillagokat is megfigyelhetünk. A kép készítésének idején egy kb. 130 km-re levő, villámokkal tarkított zivatargóc fénylett a horizont felett, miközben a csillagok hosszú íveket írtak le a hosszú expozíció alatt.
esterhazy120526ladanyihun560.jpg,

Tavaszi égi látványosságok
BAKONY1120519LADANYI560.jpg,

Tavaszi égi látványosságok
VILLAM120610ladanyi560.jpg,

Tavaszi égi látványosságok
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook