Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Képriport a Vénusz átvonulásáról
2012. június 7.
venustransit20120606ladanyi800.jpg,

Képriport a Vénusz átvonulásáról
A kedvező időjárási körülmények lehetővé tették a ritka égi esemény megfigyelését, amelyet egy veszprémi képes beszámoló formájában követhetünk nyomon.
A Vénusz Nap előtt átvonulásának egyik leglátványosabb momentuma a napfelkelte időszakában következett be; ekkor szűrő használata nélkül, szabad szemmel is láthattuk a bolygó kis korongját központi csillagunk ragyogó felszíne előtt. Az élményt tovább fokozta, hogy a hidegfront miatt kialakult hőmérsékleti inverziónak köszönhetően az eltorzult napkorong tetején impresszív légköroptikai jelenség, zöld fény mutatkozott.
 
A közel két órás látványosság észlelésére több technika is kínálkozott; volt aki távcsövön keresztül vagy napnéző "szemüveggel" vizuálisan, míg mások hosszú fókuszú teleobjektívvel fotografikusan követték az átvonulás egyes mozzanatait.
 
Csillagászati távcső okulárján is kivetítésre került a fekete Vénusz, amely egy fehér papírlapon könnyen felfedte magát egyszerre több szemlélő számára.
 
Az idő előre haladtával a bolygó egyre közeledett a Nap pereméhez, majd a jelenség végén elhagyta a már magasra emelkedett égitest felszínét. Ekkor már szépen kirajzolódtak a Nap "szeplői" is napfoltok formájában, az intenzív naptevékenység ékes bizonyítékaként.
 
A természet egy előre nem várt légköri jelenséggel, egy melléknappal ajándékozta meg a korán kelőket, amely a képen a távcső felett fénylik egy színes terület formájában.
 
 
csoport120606ladanyi560.jpg,

Képriport a Vénusz átvonulásáról
kivetites1206060ladanyi560.jpg,

Képriport a Vénusz átvonulásáról
korong120606ladanyi560.jpg,

Képriport a Vénusz átvonulásáról
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook