Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Brazília ege alatt
2012. május 17.
CRUX120420ladanyi.jpg,

Brazília ege alatt
Dél Keresztje, Szeneszsák, Kentaur - asztrofotózás egy olyan országból, melynek zászlaja "csillagtérkép".
Az áprilisi éjszaka közepén Dél-Amerika legnagyobb országába érkezvén Dél Keresztjének a látványa fogadott, amely megadta a kellő alaphangot az elkövetkezendő napokban tartandó csillagászati rendezvénynek.
 
A Campos dos Goytacazesben megrendezett ötödik Nemzetközi Csillagászati és Asztronautikai Találkozó ars poeticája a nemzetek tudományban és ismeretterjesztésben való összefogásáról szólt. Ennek értelmében számos témakört, korosztályt és nemzetséget megszólítottak a három nap alatt. Hozzám legközelebb az Astronomers Without Borders szellemisége állt, de nagyon népszerű volt Dirk Ross meteoritokról készített prezentációja is.
 
Jómagam asztrofotósként kaptam meghívást a találkozóra, ahol a "The World At Night" égisze alatt végzett munkámat prezentáltam. Legnagyobb elismertést egy, a hazánkról készített time-lapse rövidfilm aratta. Később egy workshopot is tartottam az obszervatórium területén, ahol bemutattam az érdeklődőknek az asztrotájkép-fényképezés technikáját.
 
A Dél Keresztjével való ismételt találkozó nagyszerű élmény volt a pálma- és banánfák kulisszája mellett, és az égen, a déi pólus környezetének csillagai, konstellációi - Kentaur (Centaurus), Hajógerinc (Carina), Chamaeleon (Kaméleon), Musca (Légy), Octans (Oktáns) - környezetében. A mellékelt fotón a Szeneszsák sötét porköde is kontrasztosan kirajzolódik.
 
A brazil történet számomra Rio de Janeiro városában zárult: a Copacabana strandján sétálgatva megbizonyosodtam afelől, hogy nem csak a csillagok miatt érdemes Pelé és a barna bőrű lányok hazájába utazni.
 
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook