Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
A tavaszi napéjegyenlőség csillagos égboltja
2012. március 27.
conjunctioncsatar110313ladanyiweb.jpg,

A tavaszi napéjegyenlőség csillagos égboltja
2012-ben március 20-ára esett az a nap, amikor az éjszaka hossza pontosan megegyezett a nappaléval; az elkövetkezendő fél évben a világosság veszi át az uralmát a sötétség felett. Ez az időszak – a jeles dátum mellett – számos csillagászati látványosságot is nyújtott.
Az elmúlt napok kétségkívül legnagyobb égi eseményét a Vénusz és a Jupiter szoros közelsége jelentette; az égi páros március 13-án mindössze három fokra tartózkodott egymástól. Az átvonuló hidegfront miatt meghiúsulni látszott a szép konjunkció, de szerencsére a vonuló felhők között felragyogtak a szorosan egymás mellett álló égitestek fényei, amelyek a csatári barokk kápolna felett megkapóan szép látványt nyújtottak. A kép tetején a Fiastyúk kékes színű csillaghalmaza szemléli a magasból a bolygók produkcióját.
 
A hónap elejének viharai feltörték a téli Balaton jégpáncélját, és a nyugatias szelek Siófok partjainál magas jégtorlaszt halmoztak fel. A közel egy órás expozícióval készült felvételen az említett két planéta fényes csillagíve közeledik az embermagasságú jégtörmelékhez, amely felett a lenyugvó Merkúr rövid nyomát is felfedezhetjük.
 
Kevésbé ismert, de annál idillikusabb hely az északi parton a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán található sajkodi parti sétány, ahonnan – földrajzi fekvésének köszönhetően - a Magyar Tenger egyik legszebb naplementéjében gyönyörködhetünk. Nem kevésbé megható az alkonyati időszak békességet árasztó hangulata, amelyet ez alkalommal a Vénusz – Jupiter együttállás fényei koronáztak meg.
 
Tavasz folyamán, városi fényektől távoli helyről szemlélve állatövi fényt figyelhetünk meg, amint nyugati irányban, háromszög alakban húzódik felfelé az égen. Mivel az ekliptika ilyenkor relatív nagy szögben hajlik a horizonthoz képest, ezért jó esély kínálkozik a bolygóközi porfelhő megpillantására. A képen a jobb alsó sarokból kiinduló halvány derengés mutatja a zodiákus fény jelenlétét, míg az égen a téli Tejút sávja határolja boltívként a tájat.
siofok120302ladanyiweb.jpg,

A tavaszi napéjegyenlőség csillagos égboltja
CONJUNCTIONsajkod120310ladanyiweb.jpg,

A tavaszi napéjegyenlőség csillagos égboltja
ZODIACAL120319ladanyi.jpg,

A tavaszi napéjegyenlőség csillagos égboltja
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook