Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Fényes haló jelenség
2012. február 4.
veszpremhalo120202ladanyi.jpg,

Fényes haló jelenség
Egy teljes kört kirajzoló, Hold körül kialakult haló formájában az elmúlt évek egyik leglátványosabb légköroptikai jelenségét figyelhettük meg, 2012. február másodikán, az esti órákban.
Az országszerte kialakult fátyolfelhőzetnek köszönhetően, a fagyos éjszakán, számos helyen figyeltek meg holdhaló jelenséget. A 22 fokos sugarú, Nap vagy Hold körül képződött óriási gyűrű viszonylag gyakori vendég, de a szinte mértani szabályossággal ragyogó, teljes kör már meglehetősen ritka. Keletkezése a cirruszfelhőzet jégkristályain megtörő fényhez kapcsolható, amely az íven végighúzódó, halvány vöröses és kékes elszíneződést is produkál.
 
A veszprémi vár felett impozáns megjelenésű volt a magasan járó holdunk körül formálódott óriási haló, amely egy halszemoptika látómezejébe fért csak be. Az erős holdfény a városi fényszennyezést szinte teljesen elnyomta. A kép jobb oldalán a székesegyház épülete felett a Jupitert figyelhejük meg.
 
Vidéki égre kitekintve a jelenség még drámaibb hatást nyújtott; a Nosztori-völgyben az ezüstösen fénylő gyűrű markánsan uralta a csendes téli tájat.
 
Megjelent:
nosztori120202ladanyi.jpg,

Fényes haló jelenség
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook