Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Januári együttállások, 2012-ben
2012. január 29.
hevizconjunction120102ladanyi.jpg,

Januári együttállások, 2012-ben
Az év első hónapja látványos égi együttállásokkal kényeztett el minket; holdunknak a Jupiterrel és a Vénusszal alkotott szoros közelségét figyelhettük meg.
Ha két fényes égitest látszólag közel kerül egymáshoz az égen, akkor azok együttállásáról beszélhetünk, amelynek inkább esztétikai, mintsem tudományos jelentősége van. A szereplők lehetnek bolygók, a Hold és más objektumok is (például a Fiastyúk), amelyek, a vizuális elményen felül, hálás fotografikus célpontot kínálnak. Természetesen a közelség csak az égitestek hasonló látóirányából fakad, a Földhöz viszonyított távolságuk nagyban eltér.
 
Az újév az égieket tekintve jól kezdődött, ugyanis már január 2-án a Hold és a Jupiter alkotta párosban gyönyörködhettünk az esti órákban. Naprendszerünk legnagyobb bolygója és égi kísérőnk mintegy 5,5 fokra tartózkodott egymástól, amelyet a télen misztikusan gőzölgő Hévízi-tó felett sikerült lencsevégre kapni.
 
A kronológiai sorrendben a Vénusz jelenségei következtek, amely a Holddal 26-án került a legszorosabb helyzetbe, de már az előző napon is kedvező pozícióban volt. Nádasdladányban a Nádasdy-kastély ódon hangulatú sziluettje felett nyugszik le a képen a két égitest, amelyek közül a középen látható holdsarló a túlexponálás miatt kerekedett ki koronggá. Külön érdekesség az eredeti nagy felbontású képen megfigyelhető Vesta kisbolygó a Vénusz mellett.
 
Talán az egyik legszebb látványt a háromnapos Hold nyújtotta, amint a Vénusztól 5 fokra tartózkodott az alkonyat időszakában; az eseményt az élénk hamuszürke fény tette emlékezetessé. A fotó kulisszájaként a kivilágított veszprémi vár és a Gizella-királyné - I. Szent István szoborpáros látható, amely a város szimbólumaként is szolgál.
 
Télvíz idején feltétlenül érdemes még említést tennünk az Orion csillagképről, amely az éjszaka folyamán uralja a látóhatárt. A képen közelmúltban felújított, romantikus stílusú Nádasdy-kastély felett büszkén vonul el az égi vadász.
 
A jelenségek sora januárban még nem ért véget: 30-án a Jupiter 4,5 fokra fénylik majd a Holdtól, amelyet könnyedén észrevehet bárki, aki déli irányba tekint.
 
Megjelent:
nadasdyvesta120125ladanyi.jpg,

Januári együttállások, 2012-ben
veszprem1120126ladanyi.jpg,

Januári együttállások, 2012-ben
nadasdyORION120125ladanyi1.jpg,

Januári együttállások, 2012-ben
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook