Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
2011 asztrotájképekben
2012. január 29.
collection2011ladanyi1200.jpg,

2011 asztrotájképekben
Az óév ezúttal is bővelkedett csillagászati jelenségekben, amelyekből magyar tájaink kíséretében válogattam egy csokorra valót.
Az égi események sorozatának alaphangját a január 4-én bekövetkezett részleges napfogyatkozás adta meg, amikor központi csillagunk felületének 77%-a került fedésbe. A Kabhegy ködös környezete a látványt egy színes koszorúval tette még emlékezetesebbé.
 
A Discovery űrrepülőgép februárban indult utolsó útjára, amikor a Nemzetközi Űrállomás kíséretében látványos átvonulásait sikerült megörökíteni a Balaton jégvilága és a bakonybéli Borostyán-kút tavacskája felett.
 
Április folyamán a virágba boruló természettel búcsúztunk a téli konstellációktól a Nagyvázsony melletti erdei iskola parkjában.
 
Tavasszal a Balaton-felvidék impozáns geológiai formációja, a Hegyestű felett a Tejút kelésében gyönyörködhetünk, amelyet egy, a Halley-üstökös anyagából származó meteor díszített.
 
Június közepén a teljes holdfogyatkozás jelenségét figyelhettük meg országszerte kedvező körülmények között; a multiexpozícióval készített felvétel az Országházzal egyetemben ábrázolja a fedés fázisait.
 
A nyári záporok gyakran ajándékoztak meg minket légköroptikai jelenségekkel; ez alkalommal egy-egy szívárvány épült be a veszprémi várba újabb toronyként a naplemente fényei kíséretében.
 
"Ha augusztus, akkor hullócsillagok" erősíthettük meg ebben az évben is, ugyanis a méltán népszerű Perseida meteorraj a kitartó észelelőket szép felfénylésekkel jutalmazta még az erős holdfény ellenére is.
 
Elsőként alapított nemzeti parkunkban, a Hortbágyon, 2011-től már a csillagos égbolt szépségét is védik, amelynek jellegzetes tájképi elemeként a gémeskutak mellett immár hivatalosan is említhetjük az égi "országutat".
 
Mira, a nevében csodálatosat jelentő változócsillag igazolta az őt megillető jelzőt: október elejére érte el az emberemlékezet óta tartó legnagyobb fényességét.
 
A balatoni szezon és az ősz elmúlását szimbolizálja a megüresedett pad a balatonfűzfői katolikus templom előtt, miközben az égi pólus körül írnak le íveket a csillagok a hosszú expozíció alatt.
 
Az évtől stílusosan a Mikulás búcsúzik; figyelmünket jelképesen az év utolsó hónapjának együttállására, a Hold és a Jupiter szoros közelségére irányítja.
 
A teljes anyag megtekinthető:
Jancorona110104ladanyi450.jpg,

2011 asztrotájképekben
Aprspring110408ladanyi450.jpg,

2011 asztrotájképekben
Sepnegygemuladanyi450.jpg,

2011 asztrotájképekben
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook