Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Hortobágy csillagos ege alatt
2011. október 20.
4negygemuladanyiweb2.jpg,

Hortobágy csillagos ege alatt
Hazánk első nemzeti parkja nemcsak élővilágáról, a gémeskutakról és a Kilenclyukú hídról híres, hanem európai viszonylatban is elismerten szép égbolt fogadja a látogatót.
A Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság kezdeményezésére világszerte csillagoségbolt-parkokat hoztak létre, amely rangot ebben az évben a Hortobágyi Nemzeti Park is megkapta. A fényszennyezés negatív energetikai, élettani, biológiai hatásairól való tájékoztatása mellett a csillagos égbolt látványának megóvása a projekt kiemelt célja. Igazán örvendetes, hogy ma már a terület égi panorámáját is nemzeti és természeti értékeink között említhetjük.
 
Az őszi időszak a madarak megfigyelőit vonzza a térségbe, amelyek közül impozáns a darvak és a vadludak vonulása. A kép készítésekor vulkanikus naplementében gyönyörködhedtünk; a rendhagyóan lilás színeket a közelmúlt kitöréseinek anyaga okozta.
 
"Messze, hol az ég a földet éri" a Tejút folyama torkollik bele a horizont formáiba. A gondosan kiépített magaslesekből nemcsak az élővilág gazdagságát, hanem csillagok ragyogását is csodálhatjuk.
 
Az UNESCO világörökségek részeként számontartott Kilenclyukú híd felett - a közeli település ellenére - csillagok ezrei sziporkáznak.
 
A tavaly helyreállított négygémű kútat éjszaka is érdemes meglátogatni; a világon egyedülálló objektum hátterében a Tejút húzódik. Városi fények mellől szemlélve galaxisunk íve láthatatlan marad.
 
A pusztai tanyák, pásztorszállások jellegzetes világának hangulatához az ég sötét kárpitja társul.
 
A Hortobágy kedvező csillagászati és földrajzi adottságainak ösztönzésére, a tervek szerint, egy mindenki számára elérhető csillagvizsgáló nyitja majd meg kapuit a közeljövőben.
 
Megjelent:
 
1hortobagytavcso.jpg,

Hortobágy csillagos ege alatt
3kilenclyuku110929ladanyiweb.jpg,

Hortobágy csillagos ege alatt
5tanyaladanyiweb.jpg,

Hortobágy csillagos ege alatt
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook