Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Az év legkisebb teliholdja
2011. október 20.
2HUNTERS111013LADANYI.jpg,

Az év legkisebb teliholdja
Az októberi telihold szép égi látványosságokkal szolgált annak ellenére, hogy az égitest az év folyamán ekkor volt legtávolabbra földünktől.
 
 
Holdunk Föld körüli keringésének sajátossága, hogy távolsága korántsem mindig egyforma, hanem jelentős változást mutat. 2011-ben hozzánk legközelebb március 19-én, az ún. szuperholdkor tartózkodott égi kísérőnk, míg az október 12-i telihold napján érte el pályájának legtávolabbi pontját: a két szélsőérték között közel ötvenezer kilométer különbség van. Az égitest látszólagos átmérője is változik a távolság függvényében, azonban az eltérés csak gyakorlott megfigyelők számára lehet nyilvánvaló; legegyszerűbb horizontközeli tárgyakhoz hasonlítanunk a Hold átmérőjét, mert így könnyen mértéket kapunk. Az angolszász irodalom többnyire Hunters Moonnak, azaz vadász holdjaként említi az októberi telihold jelenségét, amely magyar nyelvterületen nem honosodott meg.
 
A lassanként színesbe öltöző természet szép kulisszaként szolgált a kissé felhős időben bekövetkezett holdkeltének Pannonhalmán, háttérben a Bencés Apátsággal.
 
A légköri refrakció a távolban kelő Hold alakját elliptikusra, a peremét kissé szögletesre torzította a Veszprémi-fennsík egy magányos akácfája mellett.
 
Az Antalya-Frankfurt repülőjárat áthaladását sikerült lencsevégre kapni a telihold utáni napon a Castor Csillagvizsgáló 1200 mm fókuszú refraktorát használva Nikon D3s kamerával. A helyszín feletti légifolyosókat is a Hold aktuális pozícióját ismerve, előzetes tervezéssel és jókora szerencsével született meg a mellékelt felvétel.
 
Megjelent:
1HUNTER111011ladanyi.jpg,

Az év legkisebb teliholdja
3airplane111013ladanyiweb.jpg,

Az év legkisebb teliholdja
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook