Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Hullócsillag Essegvár felett
2011. augusztus 14.
perseid110812ladanyi1000.jpg,

Hullócsillag Essegvár felett
A NASA a Bándon készült képemet választotta a nap felvételének a közismert augusztusi Perseida meteorrajról.
Az idei meteorhullás előjelei korántsem mutatkoztak kedvezőnek, ugyanis a raj maximuma éppen a telihold napjára esett, amely garantáltan elnyomta a halványabb rajtagok látványát; ráadásul a folyamatosan vonuló felhők is megnehezítették a megfigyelést. Az említett két tényező hatását viszont sikerült a kép javára fordítani...

A Bakony kis településének, Bánd községnek a messziről látszó várromjánál már két évvel ezelőtt sikerült egy maradandó képet készíteni az ISS - Discovery páros átvonulásról.

Néhány nappal a meteorok érkezése előtt egy családi túra keretében - a közeli geocaching pontot keresendő - merült fel ismét a helyszín alkalmasságának gondolata.
 
A NASA által választott felvétel augusztus 12-én hajnalban készült, a várható maximum előtti napon. A kép jól tükrözi az aktuális időszak körülményeit: erős holdfény deríti a tájat, miközben a vonuló felhők is pillanatról-pillanatra változtatják a látkép arculatát. A szerencse pártfogásával a fényes hullócsillag éppen egy tiszta égterületen villant fel, amelyet a fényes Jupiter és a Fiastyúk bájos csillaghalmaza követett figyelemmel. A raj radiánsa a kép bal felső sarkában található, így a meteor íve onnan látszik kiindulni.

Az "Astronomy Picture Of the Day" szerkesztője, Jerry Bonnell megjegyezte, hogy ez a kompozíció kísértetiesen emlékezteti őt a tavalyi év APOD-jára, amely a közeli Taliándörögd felett megörökített Perseidát ábrázolja.

Az asztrofotós életében ez a felvétel jubileumi publikációnak számít, ugyanis a NASA tizedik alkalommal választotta a nap képének a munkáját.
 
Megjelent: MCSE hirek portál
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook