Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
A nyári napforduló égi látványosságai
2011. június 24.
solstice110621ladanyi.jpg,

A nyári napforduló égi látványosságai
Az év folyamán a legrövidebb éjszaka a nyári napfordulra (június 21-re) esik, ám a csillagos ég e rövid éjszakán is számos érdekességet tartogat csodálói számára.
 
A nyári napforduló pillanatáig központi égitestünk egyre északabbra nyugszik, míg a legészakibb pont elérése után látszólag megfordul, és délnek veszi az irányt. A Balaton déli partján élők számára ez az időszak varázslatos naplementéket tartogat, mert a tó felkvése miatt a Nap nyugvásának teljes panorámáját élvezhetik túlpart vonulatai felett.
 
Különböző kultúrák sokféle módon ünnepelték az év legrövidebb éjszakáját, amelyről általánosságban azt tartották, hogy a fény ezen a napon győzedelmeskedik a sötétség felett. A katolikus egyház ekkor emlékezik meg Keresztelő Szent János születésnapjáról. A magyar népszokásokban a nyári tűzgyújtáshoz társuló rítusok terjedtek el leginkább. A kereszténység gondolatiságába is beilleszthető volt a világosság tisztelete. A jeles dátumhoz párosul a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat is. 
 
A rövid éjszakához viszonyított hosszú szürkület kedvező lehetőséget biztosít a Nemzetközi Űrállomás átvonulásainak a megfigyelésére; szerencsés esetben egy napon akár négy alkalommal is nyomon követhetjük az ISS fényét. A mellékelt sorozatfelvételen a felső, fényesebb ív az űrállomás, míg vele véletlen párhozamot egy repülőgép nyomvonala alkot.
 
Egyes vallási szertartások folyamán azt tartották, hogy a résztvevők a Tejúton keresztül juthatnak el a holtak birodalmába. A kép a veszprémfajszi kálvária felett átívelő Tejutat ábrázolja, amelyet a magyar népi mondavilág Országútnak, Hadak útjának, Tündérek járásának is említett.
 
Ebben az évben a napforduló időszakához az utolsó negyedben járó Hold társult, amely az éjszaka második felében szolíd fénnyel borította be a tájat. Balatonfűzfőn a holdfényes kikötő nyugalmában ringatózó vitorlások felett a Skorpió és Nyilas konstellációk őrzik az éj békéjét.
 
iss110622ladanyi_1.jpg,

A nyári napforduló égi látványosságai
calvary110622ladanyi.jpg,

A nyári napforduló égi látványosságai
port110621ladanyi.jpg,

A nyári napforduló égi látványosságai
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook