Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Űrjármű a Nap előtt
2011. május 25.
endeavour110522ladanyiv1.jpg,

Űrjármű a Nap előtt
A Nemzetközi Űrállomásra csatlakozott Endeavour űrsikló éppen a Nap előtt haladt el, miközben egy napfoltot közelített meg.
Rendkívül ritka jelenségnek lehettünk tanúi 2011. május 22-én a déli órákban, amikor az űrpáros központi csillagunk korongja előtt haladt el. A földön 4,4 km széles sávban figyelhettük meg a jelenséget, és - fotós szemmel nézve - igencsak résen kellett lenni, ugyanis az áthaladás 0,35 másodpercig tartott.
 
Veszprémből a Castor csillagvizsgálóból követve az eseményeket azt a pillanatot sikerült lencsevégre kapni, amikor az űrjárművek az AR 1216 számú napfolt közelében haladtak el. Bár a körülmények távolról sem voltak ideálisak - ugyanis vékony cirruszfehőzet borította az eget - a sikeres képen azonosíthatóvá váltak az űreszközök egyes részletei is. Érdekes, hogy még a napfoltmaximum felé közeledve is milyen szegényes mostanában a Nap felszíne; mindössze egy nagyobb folt árválkodott a korongján.
 
A mellékelt kép a Nap felszínének megfigyelésére alkalmas technikával készült: 1200 mm-es fókusztávolságú távcsőre csatlakoztatott Herschel-prizma gondoskodott a beeső fény csökkentéséről, miközben 1/4000 expozíciós idő kellett a gyors űrsikló bemozdulásmentes megörökítéséhez.
 
iss110522ladanyifull.jpg,

Űrjármű a Nap előtt
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook