Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Halley üzenete
2011. május 15.
1aquarid110506ladanyi.jpg,

Halley üzenete
Az Éta Aquaridák meteorrajt május 6-án hajnalban követtem nyomon a Hegyestű híres geológiai formációjának árnyékában, ahol csodálatos Tejút mellet sikerült lencsevégre kapnom őket.
A Halley-üstökösből származó meteorraj nyomon követésére a Balaton-felvidék 7,9 millió éves bazaltvulkánjának bányaudvarát választottam, amely közvetlen fényszennyezéstől mentes, ideális helyszínt ígért. Az előrejelzések szerint a hajnali órák kecsegtettek a legtöbb meteorral, így éjjel két órától kezdtem a raj megfigyelését kedvező légköri viszonyok mellett.
 
Rövid technikai kitérőként megemlítem, hogy a meteorok fotografikus megörökítéséhez nagy szerencse kell. Nem elég ugyanis, hogy épp a látómezőbe kerüljön az expozíció alatt egy darabjuk, hanem  még nagy érzékenység és fényerő mellett is  nagyon fényesnek kell lenniük; gyorsaságuk miatt csak ekkor hagyhatnak nyomot" a képérzékelőn.
 
A másfél órás sorozatfelvétel legfényesebb hullócsillagát tesszük közzé, amely már szürkületi időszakban mutatta meg magát hosszú, színes ívet produkálva. A radiáns a képen a Hegyesű kúpja mögött helyezkedik el, tehát, forgatókönyv szerint, a meteor onnan látszik kiindulni.
 
Mintha Halley üzenete lett volna számomra ez a szép hullócsillag ezen az eszményi helyszínen! A csillagászat iránti érdeklődésemet ugyanis maga az üstökös megjelenése keltette fel: amikor a jeles kométát 1985 őszén a földrajztanárom megmutatta nekem egy távcsövön keresztül, a kis ködfolt látványa örökre rabul ejtett.
 
Szerencsés egybeesés, hogy ezt a meteort rögzítette a Polaris csillagvizsgáló videokemerája is, amely az utólagos kimérés alaján -1 magnitúdósnak bizonyult.
 
Az élménybeszámoló hagyományosan a magyar népi mondavilág csillagaival búcsúzik, amelyek szép számban képviseltették magukat az este folyamán. Az égboltot a Tejút folyama szelte át, amelyet számos elnevezéssel illettek elődeink (Országút, Hadakútja). A tájat a Csősz (Vega) vigyázta, amelyben a Nagy Nyári Háromszög konstellációi sorakoztak a Furu (Lant), Kereszt (Hattyú), Sellő (Sas), Tündérek tánca (Pajzs) csillagképekkel. Érdekes, hogy a népi alakzatok határai nem egyeznek meg teljesen a tudományosan elfogadottakkal, hanem azok egyes részeit is külön értelmezték, pl. a Tündérek fordulója, Szérű, Juhnyáj esetében.
 
2polarismeteor.jpg,

Halley üzenete
3hegyestu110506ladanyihun.jpg,

Halley üzenete
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook