Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Húsvét előtti holdtölte
2011. április 23.
pannonhalma110418ladanyi.jpg,

Húsvét előtti holdtölte
A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltének kitüntetett szerepe van az év folyamán, ugyanis - a keresztény metódus szerint - az ezt követő vasárnapon tartjuk a húsvét ünnepét.
Naptári rendszerünk sajátossága, hogy a kereszténység fő ünnepének számító húsvét időpontja évről évre máskor következik be. A mozgó dátum kiszámításában az ekvinokcium és a telihold játszik fő szerepet, amelyek ebben az évben március 21-én és április 18-án voltak. Mivel húsvét napja a hagyomány szerint mindig vasárnap, így ez most április 24-ére esik.
 
A mindig látványos holdkeltét ezúttal Pannonhalmán vártam. Az apátság - Écs határából szemlélve - szinte tálcán kínálta magát egy szép kompozícióhoz. Előre kiszámított helyről figyelemmel követve a jelenséget, szabad szemmel és a teleobjektív látómezejében is gyönyörű látvány volt, amint égi kísérőnk vöröslő pereme megjelent az épület sziluettje mögött. Később a magasabbra emelkedett Hold kissé töredezett pereműnek mutatkozott, a légköri refrakció torzító hatásának eredményeként.
 
Mivel ez alkalommal a Hold felülete nagyon fényesen látszott a horizont sötétebb tónusú objektumaihoz képest, a közzétett kép a HDR technikával készült, a nagy dinamika tartományt átfogva.
 
 
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook