Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Ekvinokcium
2011. március 21.
equinox110320ladanyi.jpg,

Ekvinokcium
Látványos naplementével köszöntött a tavasz a napéjegyenlőség napján.
A tavaszi napéjegyenlőség időpontjától kezdve a nappalok hossza lassanként felülmúlja az éjszakákét, és - remélhetőleg - ezzel párhuzamosan az időjárás is egyre melegebbre fordul. Ekkor napunk pontosan keleten kel, nyugaton nyugszik, és ettől a naptól számítjuk a csillagászati tavasz kezdetét.
 
Közép-európai időben számolva március 21-én 0 óra 21 perckor köszöntött be a jeles esemény, amelynek előestéjét az időjárás is tiszteletben tartotta: csodálatos napnyugtával ajándékozott meg minket.
 
Márkón a katolikus templom mellett figyelve a jelenséget - miközben a vonuló felhőket narancsosra színezte a lenyugvó égitest - az aktuális légköri viszonyoknak köszönhetően ún. naposzlop is társult az égi produkcióhoz. A naposzlop a képen a napkorong felett figyelhető meg intenzív fénylésével.
 
További érdekesség, hogy ezekben a napokban szabadszemmel is láthatjuk a ritkán észlelhető Merkúr bolygót, ha az alkonyati időszakban nyugat felé tekintünk. A planéta 23-án fog látszólag legjobban eltávolodni a Naptól. Az alábbi kép a Tűztoronnyal egyetemben mutatja be, hogy milyen élményre számíthat, aki egy kis figyelmet szentel az égi eseményeknek.
mercury110321ladanyihun.jpg,

Ekvinokcium
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook